Jak vybírat puzzle podle věku?

První dětské puzzle kupujeme dětem mnohdy hned po narození
Prvními jsou obvykle podlahové puzzle. Dítě je ještě nijak nevyužívá ke skládání. Dokonce je nutné vybírat takové, které nemají žádné malé dílky, jež by dítě mohlo dávat do úst nebo do nosíku. Maminky tyto podlahové puzzle z EVA pěny milují. Jsou teplé a dnes nahradí mnohdy v bytech chybějící koberec. Studená plovoucí podlaha či dlažba nejsou pro miminko vůbec vhodné. Na podlahových puzzle může dítě ležet pod hrazdičkou s prvními zavěšenými hračkami, poprvé se plazit, lézt, či se posadit ke svému oblíbenému leporelu.

Později si děti se složitějšími podlahovými puzzle vyhrají. Skládají v nich jednoduché obrázky, vkládají písmenka nebo číslice. Nemusíte čekat s jejich použitím až do tří let. Pouze pozor na ty s extra malými částečkami. Než se však bát, je lepší dítě poučit, že je nemá strkat do pusy.

Jednoduché puzzle z pěny i obrázkové kostky
Dalším předstupněm nejmenších ke klasickým puzzle jsou obrázkové kostky. Začínat mohou třeba magnetickými s pouhými třemi kousky, později přejdou na klasické s devíti, následně s dvanácti kostkami. Narazíte však i na pěnové puzzle do ruky, buď se samotnými obrázky, nebo v podobě knížky. Ty děti milují již od dvou let. Ty nejsnazší jsou ze čtyřech kousků skládanky, složitější z více. Pokud si dítě oblíbí puzzle na této úrovni, již těmto skládankám zůstane věrné.

Co ovlivňuje obtížnost u puzzle?
I když nás jako první napadne, že jde především o počet dílků skládanky, pravda je to jen částečná. Na celkovém počtu dílku záleží, ale dobré je posoudit rovněž složitost samotného motivu. Zejména u puzzle pro děti je důležité, aby dítě nepletly opakující se části obrázku. Určitě je podstatné barevné provedení, které by mělo navádět ke správnému skládaní. Všímejte si též kvality materiálu. Zejména děti potřebují tlustší a mechanicky odolnější lepenku bez rozlepujících se okrajů. O obtížnosti též rozhodují různé kontury obrázku, dostupnost náhledu, tvar jednotlivých dílků a další vlastnosti puzzle.

Skutečný věk pro puzzle začíná ve třech letech
To dítě skládá ty nejmenší, často z pěny, puzzle v knihách a dřevěné 2D puzzle z poměrně malého počtu dílků. Je to ideální věk k tomu, aby dostalo své 4v1 puzzle. Dítě obvykle ihned zvládne nejsnazší puzzle s nejmenším počtem dílků v největší velikosti. Určitě bude chtít zkoušet i ty složitější. Pro vás to znamená, že nemusíte běžet hned s nejasným výsledkem kupovat nové. Už je máte doma, v jedné krabici, a třeba vás dítě překvapí, že z ničeho nic poskočí na vyšší level. Na 99 % vás však ke skládání bude potřebovat. Rozhodně to v tomto věku ještě není žádná samostatná hra.

První samostatné skládaní od 4 let
Zhruba ve čtyřech letech skládá dítě samo jednodušší puzzle, ale pokud se mu věnujete, je schopné rychle přejít na vyšší úroveň. Věnovat se neznamená skládat za dítě, ale být mu po ruce, když neví, jak dál. A samozřejmě hlavně potřebuje puzzle s motivy, které jej baví. V tomto věku si dítě puzzle rozebírá a skládá je opakovaně. Neřešíme tedy lepení puzzle a jejich vystavování třeba jako obrazy.

Puzzle podle věku
Přestože je to vždy individuální a záleží na vývoji toho kterého dítěte, určitě lze alespoň orientačně určit, jaké puzzle se hodí pro ten který věk dítěte. Jako nejnižší věk pro klasické kartonové puzzle se uvádí 3 roky. To je i z bezpečnostních důvodů. V tomto věku vám obvykle výrobci doporučí skládanky ze 4 až 10 dílků. Ale pravdou je, že dítě zvládne i více. Pro věk od 4 let se doporučuje 24 dílků, pětileté děti mohou skládat 54 až 80 dílků. Pro šestileté se doporučuje 70 až 120 dílků, pro osmileté až 260 dílků a pro devítileté 500 dílků. Pak už záleží na dítěti, kdy si troufne na puzzle 1000 či puzzle 2000 a větší.

Ještě jednou připomenu, že nejde jen o počet dílků. Ty se postupně s vyšší a vyšší úrovní zmenšují, což opět dělá skládání složitějším. Často najdeme záludnosti i v samotném motivu. Menší děti nesmíte odradit a je dobré určitě postupovat od jednodušších puzzle ke složitějším.

Nezapomeňte na pomůcky pro skládání puzzle
Puzzle pro starší děti i puzzle pro dospělé zhruba od 1000 kousků je rozhodně dobré skládat s pomůckami. Takto velká díla se neskládají naráz, ale s přestávkami. Důsledně je zapotřebí rovněž roztřídit jednotlivé dílky. Proto se hodí jednak speciální systém na třídění dílků puzzle, stejně tak jako podložka na jejich skládání. Díky ní částečně rozdělané a doposud neposkládané puzzle pouze srolujete a odložíte do doby, než se ke skládání opět vrátíte. Podložky nejsou zcela univerzální. Zamyslete se, jak velké puzzle budete skládat nejčastěji, a podle toho si podložku vyberte. Určitě se hodí i vhodné lepidlo na puzzle. Ty velké se totiž již nerozdělávají, ale necháváme si je jako obrázek. Dílky se slepují snadno. Lepidlo se nalije na povrch obrázku a opatrně se po něm rozetře.

Jak vybrat puzzle jako dárek?
Puzzle často vybíráme jako dárek. Co musíme vědět, abychom vybrali ty nejvhodnější? Především se držme doporučení počet dílků vs. věk. U starších dětí a dospělých se oplatí znát zájmy toho, koho chceme obdarovat. Existují však i univerzálně líbivé motivy, kterými nejde nic zkazit. Věnovat dospělým a starším dětem větší puzzle, to je vždy dobrá volba. Je to výzva, a pokud dotyčný není zarytý odpůrce puzzle, dárek jej rozhodně potěší.